[O1]Brak oświetlenia wnętrza, brzęczyka po otwarciu drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek8710
    Classic
    • 2019
    • 0

Witam wszystkich

Czas chyba poszukać sprawdzonego zakładu/warsztatu zajmującego się układami CR.
    Nie udało mi sie jeszcze zrobić logów wtrysków ale mam przypuszczenia, że któryś z wtrysków mówi "papa" .
    Co się dzieje: auto wpada w jakies drgania w zakresie obrotów 1,8 - 2,2.
    Dzieje się to tylko na czwartym biegu, w sytuacji muskania (stałego trzymania) bądź odbuszczenia gazu. Jeżeli przyspieszam, nic się dzieje. Brak wibracji.
    Muszę jak najszybciej sprawdzić, jakie mam korekty wtrysków, chodź wiadomo to tylko pogląd.

Czy może zna ktoś w Was spradzony warsztat od układów CR z okolic południowej Wawy bądź z okolić Ryk, Lubartowa, Radzynia Podlaskiego?
    Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam
    Eryk
  • wojtek8710
    Classic
    • 2015
    • 5

Witam szanowne grono forum. Jako że jest to mój pierwszy post (i od razu w takim dziale) chciałbym się przywitać, a więc Dzień dobry Na wstępie chciałem zaznaczyć że przeglądnąłem forum ale żaden z kolegów/ koleżanek nie miał takowej usterki, Jeżeli zaś nie doczytałem, biję się w piersi i przepraszam.

Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Octavki 1 z 2003 roku, z silnikiem 1.9 ASZ. Ale nie jestem tu po to żeby się chwalić lecz sprowadza mnie problem, mianowicie :

- Gdy otwieram drzwi lewe przednie, nie mam oświetlenia wnętrza(lampka na podsufitce), brak brzęczyka sygnalizującego zapalenie świateł po przestawieniu w pozycje "włącz światła pozycyjne, mijania", brak oświetlenia w postaci małej czerwonej lampki w drzwiach, brak kontrolki otwartych drzwi na tablicy wskaźników między zegarami.

- Gdy otwieram drzwi lewe tylne, nie mam oświetlenia wnętrza, brak kontrolki otwartych drzwi na tablicy wskaźników między zegarami. (sądze że brzęczyk i tak nie działa po otwarciu tylnych drzwi, lampki małej na drzwiach nie posiadam)

- Gdy otwieram drzwi prawe przednie, oświetlenia wnętrza jest, mała czerwona lampka w drzwiach świeci, kontrolka otwartych drzwi świeci, (brzęczyk brak, ale sądze że ma nie być).

- Gdy otwieram drzwi prawe tylne, oświetlenia wnętrza jest, kontrolka otwartych drzwi świeci, (brzęczyk brak, ale sądze że ma nie być, małej czerwonej lampki nie posiadam).

Teraz to co zdążyłem ustalić: bezpiecznik sprawny, żarówka od małej czerwonej lampki sprawna, centralny zamek działa normalnie, po przyciśnięciu z pilota zarówna otwiera jak i zamyka wszystkie drzwi, łącznie z tymi oboma z lewej strony gdzie występuje usterka, kabelki w przelotce wyglądają na sprawne. PolskiVag wyświetla błąd "Przycisk zamka centralnego lewy, zwarcie do masy" (nie wiem na ile wiarygodny :/)

Czy za wyżej wymienioną usterkę należy obwinić ten nieszczęsny mikrostyk w zamku ? Czy padłyby mikrostyki w obu drzwiach jednocześnie ?

Jeżeli nie to co mi się wydaje, to poproszę o radę bo nie wiem co to może być

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

wojtek8710, wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że może to być mikrostyk. Czy padłyby w 2 drzwiach jednocześnie? Oczywiście to możliwe. Z drugiej strony jeśli jest błąd zwarcia do masy to może przewody gdzieś przy samym zamku są w kiepskiej kondycji lub piny we wtyczce. Tak czy tak, bez rozebrania drzwi się nie obejdzie
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• przemek27281
        Drive
        • 2013
        • 56

wszystkie te objawy wskazuja na mikrostyk i mozliwe jest że padły dwa ,w moim przypadku tak było a brzeczyk powinien działać po otwarciu tylko drzwi kierowcy

Komentarz

• wojtek8710
          Classic
          • 2015
          • 5

Zamieszczone przez rafiki
          Tak czy tak, bez rozebrania drzwi się nie obejdzie
          Zdaję sobie z tego sprawę,a chcę się zabrać za ten temat w sobotę a chce przynajmniej żeby ktoś nakreślił mi temat gdzie ewentualnie jeszcze szukać

Zamieszczone przez przemek27281
          brzeczyk powinien działać po otwarciu tylko drzwi kierowcy
          tak samo dedukowałem, dzięki

Komentarz

• ROBAL_26
            RS
            • 2010
            • 2324
            • Octavia I combi (1U5)
            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

wojtek8710, problemem mogą być faktycznie mikrostyki ale i również zimne luty w miejszcu lutowania wtyczki do zamka , aby mieć najłatwiejsza wymianę bez problemu z rozwiercania otworów montażowych pod inny mikrostyk to kup sobie te z aukcji i przełóż tylko tą górną część bo głównie za jej sprawą nie działaja ci opisane objawi ,ok

[ Dodano: Sro 11 Lut, 15 19:39 ]
            wojtek8710, a i jeszcze jeśli bedziesz miał rozebrane drzwi to sprawdź przewody między słupkiem a drzwiami , od przednich złącze jest pod osłoną słupka przy nogach kierowcy .ok
            Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• aniol
              RS
              • 2012
              • 5228
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

wojtek8710, Przed rozebraniem drzwi sprawdz dla pewności (100%) przewody między drzwiami a budą.W tylnych drzwiach w gumie(przelotce) jest kostka i lubią tam gnić piny.Jak już będziesz zmuszony demontować tapicerke to sprawdz kable w drzwiach zaraz jak wchodzą na załamaniu.A przy okazji zerknij do modułu strowania czy tam nie ma korozji bo po co masz za jakiś czas znowu rozbierać drzwi
              http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
              Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• wojtek8710
                Classic
                • 2015
                • 5

aby mieć najłatwiejsza wymianę bez problemu z rozwiercania otworów montażowych pod inny mikrostyk to kup sobie te z aukcji i przełóż tylko tą górną część bo głównie za jej sprawą nie działaja ci opisane objawi ,ok
                Czy mikrostyk w przednich drzwiach jest taki sam jak w tylnych ?

od przednich złącze jest pod osłoną słupka przy nogach kierowcy .ok
                mówimy oczywiście o tej osłonie co jest "klamka" do otwierania maski ?

Przed rozebraniem drzwi sprawdz dla pewności (100%) przewody między drzwiami a budą.W tylnych drzwiach w gumie(przelotce) jest kostka i lubią tam gnić piny.Jak już będziesz zmuszony demontować tapicerke to sprawdz kable w drzwiach zaraz jak wchodzą na załamaniu.
                dzięki za sugestję, posprawdzam raz jeszcze bardzo dokładnie

Komentarz

• ROBAL_26
                  RS
                  • 2010
                  • 2324
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

wojtek8710, wszystkie są identyczne mikrostyki ,a chodziło o tą osłonę gdzie jest otwieranie maski .ok
                  Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

wojtek8710, chodzi o osłonę na słupku, na lewo od sprzęgła. Tam masz na dole taką owalną (a'la tor żużlowy) zaślepkę pod którą jest śruba, przewód masy i właśnie kostka z resztą kabli.
                    رافال
                    Spoty

Komentarz

• wojtek8710
                      Classic
                      • 2015
                      • 5

Zamieszczone przez rafiki
                      Tam masz na dole taką owalną (a'la tor żużlowy) zaślepkę pod którą jest śruba, przewód masy i właśnie kostka z resztą kabli
                      tak dobrze to nie jest opisane w żadnej książce, od tego zacznę i będę leciał w górę. Dzięki piękne rafiki,

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15975
                        • Superb III (3V3)

wojtek8710, ależ oczywiście, że jest "Sam naprawiam samochód: Skoda Octavia" H. R. Etzold'a
                        رافال
                        Spoty

Komentarz

• wojtek8710
                          Classic
                          • 2015
                          • 5

problem ogarnięty , o ile w tylnych lewych drzwiach pomogła wymiana samego mikrostyku, tak w przednich nie obyło się bez wymiany całego zamka , koszt nowego 80 zł, radość z działającego prawidłowo mechanizmu - bezcenna

Komentarz

Pracuję...